ASP.NET MVC – Egyszerű webshop lépésről lépésre (fordítás, 123 oldal)

Lefordítottam Jon Galloway ASP.NET MVC MusicStore Tutorial című írását, ami egy elég jó bevezetővel szolgál a webfejlesztésel ismerkedőknek.

A csomagot a következő címről lehet letölteni:

http://ge.tt/6UdiFYE/v/0

FIX ( 2013.02.11 ) : úgy tűnik a ge.tt nincs a helyzet magaslatán, ezentúl dropbox-ról is letölthető a csomag:

http://dl.dropbox.com/u/6133419/MvcMusicStore-v3.0%20HUN.zip

Tartalmazza a teljes forráskódot, az eredeti angol változatot és nagyjából mindent amire szükség lehet. A fordítás közben én magam is követtem az utasításokat és a végén valóban működő alkalmazást kaptam.

A doksiban lehetnek hibák, bár eddig még senkinek nem volt vele ebből fakadó gondja. Ha ilyet találtok jelezzétek itt kommentben, vagy küldjetek emailt (reiteristvan kukuc gmail ponty com).

A végére két megjegyzés:

  • A regisztrációs/bejelentkezős részhez szükség van futó SQL Serverre, a javasolt Visual Web Developer ezt nem rakja föl, külön telepíteni kell legalább SQL Server Express változatot (Web Platform Installer tökéletesen megteszi). A Visual Studio Pro és Ultimate verziók telepítik ezt – hacsak nem kértük másként – azokkal nincs gond. Mindenképpen ellenőrizzétek, hogy az SQL Server Configuration Manager-ben (Start/Microsoft SQL 2008/Configuration Tools), fut-e a szolgáltatás: http://kepfeltoltes.hu/view/120306/Capture_www.kepfeltoltes.hu_.png
  • A legutolsó lépésben amikor a főoldalra is alkalmazzuk a stílust, akkor az az újabb böngészőkön szétesik. IE 9 alatt Compatibility View-ra (széttépett papír a címsor mellett) kell kapcsolni, akkor menni fog. Nem nagy probléma, mert tényleg csak az utolsó lépésben jön elő, csak meglepő.

Az MvcMusicStore codeplex oldala:

http://mvcmusicstore.codeplex.com/

Online változat az ASP.NET oldalon (angol):

http://www.asp.net/mvc/tutorials/mvc-music-store

Jó szórakozást hozzá!

Tagged with: ,
Nincs kategorizálva kategória
12 comments on “ASP.NET MVC – Egyszerű webshop lépésről lépésre (fordítás, 123 oldal)
  1. Szabó Zoltán szerint:

    Sajnos a megadott linkről nem lehet letölteni a fájlt. Esetleg van másik hley ahol elérhető a könyv?

  2. Csenky szerint:

    Remélem olvassa még valaki…
    Elkezdtem én is ezt a tutorialt, de nekem a visual web developer 2010-ben (‘express’ verzió, remélem nem ez a gond) nem bontja le teljesen forráskódra szerkesztés közben a dolgokat – tehát teljesen máshogy néz ki a kód a leírásban szereplőtől. Egyszerűsítve van gondolom, de nekem ez így nehezebb, mert nem működik úgy, ahogy kéne. És nem találok olyan opciót a programban, ami ezt orvosolná. (nem tudom megjeleníteni a teljesen nyers forráskódot)
    Erre esetleg van valami ötlet?
    Előre is köszönöm.

  3. Csenky szerint:

    Nos a leírással ellentétben nálam így néz ki a programban a kód, amit magától generál az elsö lépések közben.

    • reiteristvan szerint:

      Így már értem, ez Visual Basic.NET forráskód. A New Project ablakban sajnos alapértelmezetten a Visual Basic projektek vannak megnyitva első indításkor és ez megtévesztő lehet.
      Bal oldalon a Templates fában keresd meg a Visual C# elemet és azon belül használd az ASP.NET MVC sablonokat.

  4. Csenky szerint:

    Köszönöm, ez sokat segített! 🙂

  5. Kovács Tamás szerint:

    Szia, nagyszerű ez a leírás. Megváltoztattam dolgokat és az is működik, de – Localhost-on
    Van domain nevem, tárhelyem amin van ASP.NET támogatás. Nekem ott most PHP fut (index.php és amiket meghív)
    Sajnos fogalmam sincs hogyan kapok a Visual Studioból elvihető kódokat, vagy egyáltalán mi a következő lépés a localhostomról a welapomra ???
    Kerestem leírásokat, de mindegyik végéről hiányzik hogyan idul el élesben, valós web cimen
    Elakadtam …

    • reiteristvan szerint:

      Szia, köszi szépen örülök, hogy hasznodra vált.

      Az ASP.NET deploy hasonlóan megy mint bármely más platform esetében (pl. PHP). Legegyszerűbb formájában egyszerűen feltöltöd a fájlokat a tárhely gyökerébe és ha van ASP.NET támogatás a szerveren rendesen konfigurálva (gondolom a te esetedben a PHP helyett más host környezetet kell beállítanod), akkor futni fog a program. Természetesen connection stringet és bármilyen környezetfüggő beállítást a host környezethez kell igazítanod. Legtöbbször a hosting cég támogat web deploymentet is, ekkor (de FTP esetében is) van varázslós/grafikus felület támogatás a Visual Studio-ban.
      Érdemes belőni lokális környezetben egy rendes IIS-t is, hogy ne a Visual Studio fejlesztői szervere futtassa az alkalmazást, ezzel tudsz gyakorolni is.

      Erről a linkről érdemes kiindulni: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd394698(v=vs.110).aspx

Hozzászólás